• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat Is De Beste Akoestische Gitaar Voor Beginners?

Leuk! Je wilt beginnen met gitaar spelen. Maar waar moet je starten?

Wat is de beste akoestische gitaar voor beginners? En wat kost een gitaar starterset? 

Je leest het in dit artikel. Zodat je na het lezen een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is het verschil akoestische en elektrische gitaar?

Als we het hebben over het verschil akoestische en elektrische gitaar, dan moeten we het eerst hebben over de verschillende soorten akoestische gitaren. 

Deze bestaat grofweg uit twee soorten: de klassieke gitaar en de western-gitaar

Daarna gaan we in op de elektrische gitaar en de akoestisch-elektrische gitaar.

Klassieke gitaar

De klassieke gitaar noemen ze ook wel een Spaanse gitaar. Deze heeft nylon snaren, waardoor je een warme basisklank krijgt. Het fijne aan deze klassieke gitaar is dat de snaren zacht zijn.

Hierdoor krijg je minder snel last van je vingers. Daarnaast is de hals breder dan bij de western- en elektrische gitaren. Dit is voor beginners vaak lastiger, omdat je je vingers verder moet strekken om bij bepaalde akkoorden te komen.

Maar op de lange termijn is dat juist in je voordeel, doordat je je vingers goed traint. De klassieke gitaar wordt dan ook meestal bespeeld met de vingers en niet met een plectrum.

Western-gitaar

De western-gitaar wordt ook wel folkgitaar genoemd. Deze gitaren beschikken over stalen snaren, wat de klank luider en helderder maakt dan de klassieke gitaar.

Stalen snaren zijn relatief dik en zorgen voor een volle en strakke klank. Maar het nadeel van dikke snaren is dat deze in het begin vaker pijn doen aan je vingers.

Uiteindelijk is dat een kwestie van doorzetten en eelt kweken. Wel is de hals smaller dan de klassieke gitaar, waardoor je makkelijk verschillende grepen kunt pakken. De western-gitaar kun je met een plectrum bespelen of met je vingers.

snel gitaar leren spelen mogelijkheden

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar is een heel ander soort gitaar dan de akoestische gitaren. De elektrische gitaar heeft geen klankkast, waardoor deze dunner is dan de andere gitaren. Maar vaak wel wat zwaarder.

Ook de elektrische gitaar heeft stalen snaren, maar de dikte hangt hierbij af van je persoonlijke voorkeur. Ook het geluid hangt af van veel factoren, zoals de gebruikte houtsoorten, elementen en manier van versterken.

Het is mogelijk om te tokkelen met je vingers op een elektrische gitaar, maar de meeste mensen gaan voor een plectrum.

Akoestisch-elektrische gitaar

Last but, not least de akoestisch-elektrische gitaar. Dit is een klassieke gitaar of een western-gitaar, welke je zowel versterkt als niet versterkt kunt gebruiken. Hij geeft onversterkt een goed volume, maar je kunt er dus voor kiezen om hem wel te versterken op een podium bijvoorbeeld.

Bovendien is dit heel simpel gemaakt doordat je hem kan versterken met een akoestische gitaarversterker of PA-installatie.

De gitaar is voorzien van een ingebouwd element, waardoor je alleen een kabel nodig hebt en geen microfoon. Overigens kun je ook vaak zelf het volume, de bas en treble regelen op de gitaar door de ingebouwde voorversterker.

Welk soort gitaar is het meest geschikt voor beginners?

Vroeger werd gezegd dat je als beginner moest starten op een klassieke gitaar. Tegenwoordig wordt over het algemeen verteld dat een beginner het beste kan starten met een western-gitaar.

Dit vanwege de grotere klankkast en smalle hals, dit speelt in het begin het makkelijkste. De harde snaren zal je daarbij voor lief moeten nemen.

Maar verder is het vooral erg belangrijk dat je gaat voor een gitaar die je mooi vindt. Als je een gitaar neemt die je mooi vindt, dan zal je ook eerder het instrument erbij pakken en gaan oefenen.

Dus als jij een voorliefde hebt voor rock en metal, ga dan vooral meteen voor een elektrische gitaar. Kijk daarbij ook vooral naar wat voor instrumenten jouw favoriete artiest gebruikt. Zo krijg je sneller het geluid en de uitstraling waar je naar op zoek bent.

Wat is een redelijke prijs voor een beginnersgitaar?

Wanneer je als beginner een gitaar wilt kopen, dan is het logisch dat je niet te veel geld uit wilt geven aan je nieuwe hobby.

Eerst eens kijken wat goed bevalt en waar jij lekker op kunt spelen.

De prijzen zijn zeer uitlopend als het gaat om gitaren van 60 euro tot 2500 euro. Maar er zijn ook hele mooie, goede en simpele modellen te vinden.

De prijs gitaar voor beginners ligt tussen de 60 en 200 euro. Al bepaal je natuurlijk altijd zelf wat je werkelijk uit wilt geven aan een gitaar.

Wat Heb Je Nodig Om Te Starten Met Gitaar Spelen?

Als je gaat beginnen met gitaar spelen, dan heb je natuurlijk een gitaar nodig.

Maar wat komt er nog meer kijken bij gitaar spelen? We nemen je mee in onze gitaar starterset.

Het is handig om de volgende spullen op je boodschappenlijstje te zetten:

Dit zijn allemaal spullen die makkelijk zijn om te hebben. Zo weet je zeker dat je je gitaar veilig kunt opbergen, goed kan stemmen en dat je zelf de juiste speelhouding aanneemt als je gaat voor een klassieke gitaar.

Daarnaast is het natuurlijk handig om akkoorden te kunnen lezen vanuit een boek op een lessenaar en een plectrum is ook fijn om te hebben. Voor als je besluit om niet (altijd) met je vingers te spelen.

Wanneer je kiest voor een elektrische gitaar dan komen er nog wat andere spullen om de hoek kijken. Denk aan een instrumentkabel en versterker.

Mocht het goed bevallen en je wil je gitaar meenemen naar bijvoorbeeld muziekles, feestjes of naar het kampvuur, dan is het handig om ook een tas of koffer aan te schaffen. 

En op dat soort momenten is het ook prettig om een band te hebben, zodat je de gitaar om kan hangen.

Onze 3 Favoriete Gitaren Voor Beginners

Na het lezen van al deze informatie, ben je natuurlijk op zoek naar de beste akoestische gitaar voor beginners. We zullen je meenemen in de beste klassieke gitaar en in de beste western-gitaren.

1. Fender CD-60S

Een populaire western gitaar is de Fender CD-60S. De gitaar is speciaal ontworpen voor gemakkelijk spelen: spelplezier en comfort. Want plezier beleven aan je hobby is de motivatie om door te gaan. Deze gitaar is van zichzelf al goed afgesteld. De intonatie is prima en de stemsleutels werken goed, hierdoor hoef je de gitaar niet constant te stemmen.

beste gitaar voor beginners

2. Epiphone DR-100 

De Epiphone DR-100 is een gitaar die al een aantal jaren meedoet op de markt. Het is namelijk een gitaar die gebouwd is met goede houtsoorten. Dit zorgt ervoor dat de gitaar naar mate de jaren verstrijken nog beter gaat klinken. Het is een gitaar die wel goede afstemming nodig heeft, maar zodra deze goed is afgesteld dan is het een uitstekende gitaar waar je jarenlang plezier van kan hebben.

Epiphone_DR-100VS gitaar voor beginners


3. Javier Enriques CAG-40

De Javier Enriques CAG-40 is een fijne degelijke klassieke gitaar. Hij heeft een kast van lindehout, wat zorgt voor een volle klank. Het is een fullsize klassieke gitaar met een D-vormige hals waar je gemakkelijk op kunt spelen. Bovendien heeft deze gitaar ook een fijn prijsje.

Javier Enriques klassieke gitaar beginners

Andere mensen lezen ook...

Wie is Aart Lameris?

Wie is Aart Lameris?