• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Gitaar onderdelen: Welke onderdelen heeft een Gitaar?

Wanneer jij op deze pagina terecht bent gekomen ben je vast opzoek naar gitaar onderdelen. Misschien wil je weten waarom een gitaar zoveel verschillende onderdelen heeft.

Het kan ook zijn dat je nieuw bent met gitaar spelen en nog niet zo goed weet wat er allemaal op een gitaar zit. Zoals je misschien al weet zijn dit er nogal wat.

Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je van alles vertellen over gitaar onderdelen. Ik speel inmiddels al weer een tijdje gitaar en heb er zelfs een paar uit elkaar gehaald. Ik kan je er dus van alles over vertellen.  Lees dus snel even verder!

Welke gitaar onderdelen zijn er allemaal?

Een gitaar heeft verschillende onderdelen met specifieke functies. Alle onderdelen werken samen om geluid te produceren.

Zoals je misschien weet bestaan er verschillende soorten gitaren. Toch zijn de basis gitaar onderdelen vrijwel hetzelfde bij elke (akoestische) gitaar.

De elektrische gitaar heeft andere onderdelen. Hierover zal ik in de toekomst misschien nog een artikel maken. Een elektrische gitaar verschilt namelijk nogal van een “normale” gitaar.

De brug van een gitaar

De brug is het gitaar onderdeel waaraan de snaren worden bevestigd. De snaren lopen van de brug over de als naar de kop van de gitaar.

De functie van de brug is om zoveel mogelijk trillingen over te brengen naar de klankkast. De brug is dan ook enorm belangrijk voor een normale akoestische gitaar.

Bij een elektrische gitaar zit de brug net even iets anders in elkaar. De snaar-trillingen komen bij een elektrische gitaar namelijk geheel anders tot stand. Het gebeurd door elementen die door een versterker aangestuurd worden. 

De brug ziet er bij een elektrische gitaar dan ook heel anders uit. Op de plek waarop een normale gitaar de brug zit, zit bij een elektrische gitaar een whammy bar of een tremelo.

gitaar onderdelen

Frets

Ooit afgevraagd wat die metalen stripjes zijn die op de hals van de gitaar zitten? 

Je had het waarschijnlijk al wel in de gaten, het zijn de freds. Deze freds zittens horizontaal over de hals van de gitaar en zijn vaak gemaakt van roestvrij staal. Er zijn echter ook modellen gitaren waarbij de freds van een koper-, nikkel en zinkhoudende legering gemaakt zijn. 

De frets op een gitaar is nodig voor het "inkorten" van de snaar, zodat deze verschillende trillingen over kan dragen aan de klankkast. 

De frets van de gitaar is een enorm kwetsbaar deel. Zorg er dus altijd voor dat je voorzichtig bent met dit onderdeel van de gitaar.

Hals

Het meest bekende van alle gitaar onderdelen is de hals. Het is namelijk een onderdeel die van een gitaar die wij als mens ook hebben. 

De hals is ook direct het onderdeel waar het allemaal moet gebeuren. Je bespeeld de hand met je vingers om klanken te veranderen. Dit gedeelte op de hals word ook wel het fredboard genoemd.

Elke toets op het fredboard heeft een bepaalde toonhoogte. Elke opvolgende toetspositie is meetstal een hogere toonsoort. 

Kam

De kam het deel dat de hals en de kop gescheiden houdt. Het is vaak een onderdeel van plastic of staal. 

De functie van dit onderdeel is trilling tegenhouden dat in bovenwaartse richting gaat. Het is natuurlijk de bedoeling dat alle trillingen van de staar, alleen naar onderen gaan richting de klankkast. 

Naast het stoppen van overige trillingen heeft het ook nog een andere belangrijke functie, namelijk de snaren op de plek houden. 

Klankkast

De klankkast van een gitaar wordt ook wel de “body” genoemd.

De klankkast zorgt voor de klank van de gitaar. Zonder deze kast, zou een gitaar nauwelijks tot geen geluid maken. De lucht die trilt door middel van de snaren wordt door de klankkast geresoneerd.

Deze resonantie is belangrijk voor het overbrengen van het geluid en de bijhorende toonsoorten. 

gitaar onderdelen snaren

Stemschroeven

Met de stemschroeven van een gitaar kun je de snaren spannen ofwel stemmen. 

Dit gebeurd simpelweg door de snaar strakker of minder strak te draaien. Wanneer er meer spanning op een snaar komt, veranderd de toonhoogte. Bij een normale klassieke gitaar is de stemschroef dus een soort draaipin.

Deze pin zit dwars door de kop van de gitaar. 

Kop

De kop is het bovenste deel van de gitaar. De naam zegt het eigenlijk al. Aan de kop zitten de hierboven besproken stemschroeven.

Het is één van de belangrijkere gitaar onderdelen waarmee je in de toekomst nog veel bezig zult zijn wanneer jij een serieuze gitarist wil worden.

Aan de kop zitten namelijk de stemschroeven. Wil jij precies weten waar deze stemschroeven voor zijn? Kijk dan eens op de site van Koen (link onder aan deze pagina).

Snaren

Snaren zijn natuurlijk ook enorm belangrijk voor een gitaar. Zonder snaren kun je geen gitaar spelen. 

Door snaren aan te slaan met je plectrum of vingers gaan de snaren trillen. Deze trillingen komen vervolgens aan de in de klankkast, waar ze resoneren. Dit zorgt weer voor een uniek geluid. 

De meeste gitaren hebben in totaal zes snaren. Er zijn ook gitaren met meer of wat minder snaren. Deze zijn echter niet gebruikelijk en bovendien niet aan te raden voor beginners. 

Snaren van een gitaar zijn meestal gemaakt van staal en soms nog van nylon. De eerste gitaren die mensen gebruikten werden gemaakt van schapendarmen. Het is belangrijk dat je snaren van een gitaar goed onderhoud, zodat zet lang mee kunnen gaan. 

Beter gitaar leren spelen? Deze Volendammer kan je helpen!

Op deze pagina heb je kunnen lezen welke gitaar onderdelen we allemaal kunnen onderscheiden. 

Waar ik het nog niet met je over heb gehad is Gitaarles van Koen, een zeer populaire online gitaar cursus platform. Koen heeft al duizenden mensen leren gitaarspelen de afgelopen jaren.

Ook gevorderde gitaristen kunnen bij Koen terecht. Bekijk zijn volledige cursusoverzicht op deze pagina.


Andere mensen lezen ook...

Wie is Aart Lameris?

Wie is Aart Lameris?